Elbesiktning



Revisionsbesiktning


Många försäkringsbolag ställer krav på revisionsbesiktning av elanläggningar. Revisionsbesiktningens syfte är att upptäcka brister och fel, genom en noggrann kontroll av anläggningen.


Revisionsbesiktningen omfattar en riskbedömning genom inspektion av elanläggningen och en granskning av dess tillhörande dokumentationen, samt att utföra vissa provningar och mätningar på elanläggningen.


För försäkringsbolag innebär det en minskad risk för brand- och personskador som kan uppkomma genom fel, men även en minskad risk för maskinskador och driftavbrott i försäkringskundens elanläggning.


Revisionsbesiktningen ska utföras av en besiktningsingenjör som är auktoriserad av Elektriska Nämnden


Jörgen Westerberg, Svensk Elbesiktning AB är av Elektriska Nämnden auktoriserad besiktningsingenjör och erbjuder tjänsten revisionsbesiktning.

Periodisk kontrollbesiktning


Av elsäkerhetslagen (2016:732) framgår att den som innehar en starkströmsanläggning ska se till att det fortlöpande kontrolleras att anläggningen ger betryggande säkerhet mot personskada och sakskada.


Innehavare av starkströmsanläggning ansvarar således för att anläggningen sköts på ett sådant sätt att den bibehåller en betryggande säkerhet mot skada på grund av el efter det att anläggningen är uppförd och övertagen. Med innehavare menas den som råder över anläggningen.


Vid den periodiska kontrollbesiktningen kontrolleras det att starkströmsanläggningen och elektriska utrustningar uppfyller gällande
myndighets- och säkerhetskrav samt att installationen är korrekt utförd och
dokumenterad.

Kontrollbesiktningen omfattar även vissa provningar och mätningar på elanläggningen.

Statusbesiktning


En statusbesiktning är ofta ett frivilligt alternativ till elrevisionsbesiktning eller periodisk kontroll. Ofta utförs denna typ av besiktning då en ägare eller innehavare står inför verksamhetsförändring, renovering, ett ägarbyte eller som förebyggande underhåll. Vid till exempel köp av en fastighet finns det ofta ett stort intresse hos köparen att få reda på i vilket skick elanläggningen är samt om några felaktigheter kräver omedelbara åtgärder.


Innan statusbesiktningen är det viktigt att beställaren har tydliggjort vad hen önskar få med i uppdraget. Exempelvis antal armaturer, typ av ljuskällor, energimätningar, uppskattad teknisk livslängd på elanläggningen m.m.


Vid statusbesiktningen görs en riskbedömning av vad som behöver göras och vilken ordning det är lämpligt att utföra underhållet/åtgärder. Besiktningen kan visa på fel och brister redan innan det uppstår skador och driftavbrott i elanläggningen.


Vid en statusbesiktning kontrolleras även att starkströmsanläggningen uppfyller gällande myndighets- och säkerhetskrav samt att installationen är korrekt utförd och dokumenterad.

Statusbesiktningen omfattar även vissa provningar och mätningar på elanläggningen.